Ustawienia plików cookies

Tutaj możesz ustawić korzystanie z plików cookies zgodnie ze swoimi preferencjami.

Techniczne pliki cookies

są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny. Techniczne pliki cookies muszą być zawsze aktywne (nie można ich dezaktywować pojedynczo), w związku z tym nie jest udzielana zgoda na ich wykorzystanie.

Analityczne pliki cookies

pozwalają nam zrozumieć w jaki sposób korzystasz z witryny, by moglibyśmy ją ulepszać. Analityczne pliki cookies pozwalają mierzyć wydajność witryna (ilość odwiedzających i źródła odwiedzających). W ten sposób uzyskane dane są przetwarzane łącznie, bez użycia identyfikatorów wskazujących na konkretnego użytkownika.

Spersonalizowane pliki cookies

przechowują informacje o Twoich osobistych ustawieniach witryny. Spersonalizowanych plików cookies potrzebujemy, aby jak najlepiej dostosować stronę i jej zachowanie do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Reklamowe pliki cookies

są ustawiane za pośrednictwem niniejszej witryny przez naszych partnerów reklamowych. Reklamowe pliki cookies nam pozwalają wyświetlać taką treść, która będzie dla Ciebie interesująca i przydatna.

Używamy plików cookies

Korzystamy z plików coookies w celu analizowania wizyt, zapamiętywania preferencji i poprawy użyteczności witryny. Klikając na przycisk "Zgadzam się", wyrażasz zgodę.

Ustawienia Zgadzam się

Możesz również odmówić zgody.

Przejdź do treści Skip to menu

Jesteśmy specjalistami w dziedzinie separacji magnetycznej

Projektujemy, produkujemy i stosujemy urządzenia do separacji magnetycznej. Nasze separatory magnetyczne projektujemy i produkujemy na miarę zgodnie z Państwa zapotrzebowaniem.

9. 6. 2023

Magnetyczny separator kratowy szafkowy – produkcja cukru (studium przypadku)

Klient wymagał, aby separator magnetyczny spełniał 3 podstawowe wymagania w produkcji cukru:

  • Wychwytywanie zanieczyszczeń ferromagnetycznych od 1 mikrona
  • Szybkie czyszczenie
  • Nacisk na bezpieczeństwo pracy

Zadaniem było oddzielenie zanieczyszczeń ferromagnetycznych o wielkości 1 mikrona w produkcji cukru kryształu. Frakcja cukru wynosi 0,6 mm, wydajność godzinowa to 13 t/h. Tak brzmiało zamówienie klienta.

Oczywistym wyborem był nasz magnetyczny separator kratowy szafkowy MSS-MC LUX 250/9 N. Separator zainstalowaliśmy w ostatnim etapie produkcji cukru. Jest wyposażony w najsilniejsze magnesy neodymowe o niezwykle wysokiej indukcji magnetycznej 18 700 G. Kryształ cukr wpada pomiędzy poszczególne pręty separatora (które tworzą idealny labirynt), a zanieczyszczenia ferromagnetyczne są na nich zatrzymywane.


W przypadku zwykłych typów separatorów kratowych istnieje ryzyko, że podczas czyszczenia (tzn. gdy kraty magnetyczne są wyjmowane z korpusu separatora) mogą zostać ze sobą ściągnięte (lub np. przyciągnięte do żelaznej rury, podłogi itp.). Wszystko to jest niebezpieczne dla operatora, ponieważ może spowodować zranienie palców. Projektując nasz separator MSS-MC LUX mieliśmy na uwadze to ryzyko i wyeliminowaliśmy je poprzez zapewnienie, że bardzo silne ruszty magnetyczne są osadzone na trawersach liniowych, które są bezpiecznie przymocowane do korpusu separatora magnetycznego. Przez cały czas procesu czyszczenia ruszty są przymocowane do korpusu separatora i wszystkie zagrożenia związane z czyszczeniem bardzo silnych magnesów są usunięte.

Czyszczenie tego typu separatora to kwestia kilku sekund. W ten sposób spełniliśmy ostatnie wymaganie klienta. Do korpusu separatora przymocowana jest skrzynia wychwytująca, do której podczas czyszczenia wpadają wychwycone zanieczyszczenia. Ze względu na łatwość czyszczenia, ten separator jest również popularny wśród operatorów.

Zastosowane urządzenie: Magnetyczny separator kratowy szafkowy MSS-MC LUX 250/9 N

Top